Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 24 lutego 2013

Chleb pszenny na zakwasie z białym makiem

Dawno już nie było posta o chlebkach co nie oznacza że ich nie piekę bo albo robię to w automacie jak brak czasu.
 Ewentualnie jak mam wolne to wymyślam nowe chlebki z nowymi dodatkami.
Zawsze jednak chlebki piekę sama.
Ten wyszedł pulchny i mięciutki tak jak lubie najbardziej.

                Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka czynnego zakwasu żytniego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego 
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych
  • 2,5 szklanki wody
  • 10 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczkę suszonych
  • biały mak do posypania
  • 1 jajo do smarowania

 Z podanych składników zarobić dość zwarte ciasto. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć a potem uformować z niego dwa zgrabne bochenki i włożyć do koszyczka do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki układamy na blasze do pieczenia.
Nacinamy z wierzchu żyletką.
Smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy białym makiem.
Na dno piekarnika nagrzanego do 250 C wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. Wkładamy nasze chlebki i zmniejszamy temperaturę do 200 C.
Pieczemy przez godzinę lub do momentu jak chleb pod spodem po puknięciu będzie oddawał charakterystyczne głuche puknięcie.
Studzimy chleby na kratce.
 Smacznego.

2 komentarze:

  1. domowy bochenek.. pełen miłości. pachnie szczęściem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, chlebek wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks