Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 11 marca 2013

Bezy kakaowo-kokosowe

Pyszne bezy do wykorzystania w deserach albo  po prostu do zjedzenia.
Chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
Wszystko o wyrobie bezików jest TUTAJ.

                Składniki:
  • 7 białek
  • 350 g cukru kryształu
  • 2 łyżki karobu ( mączka chleba świętojańskiego ) lub gorzkiego kakao 
  • 4 łyżki wiórek kokosowych moczonych w wódce lub zwykłych

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, trwa to kilka minut. Następnie dodajemy po trochu cukier cały czas miksując. Gdy cały cukier połączymy z pianą miksujemy jeszcze do momentu aż piana będzie lśniąca i będzie tworzyła takie charakterystyczne górki które nie opadają tylko raźnie sterczą. Wtedy do piany dodajemy wiórki, karob i delikatnie, łopatką mieszamy.
 Następnie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i małą łyżeczką nakładamy małe bezy. Po nałożeniu wszystkich bez należy blaszką uderzyć raz lub dwa z wysokości  ok. 30 cm o np.tapczan - coś miękkiego i sprężystego - aby bezy ładnie się uformowały. Suszyć należy je przez ok. 60 minut w temperaturze 150 C przy lekko uchylonym piekarniku - tak na szerokość drewnianej łyżki. Są wtedy miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Warto się pobawić aby potem delektować się takimi pysznościami.
 Smacznego.

8 komentarzy:

  1. takich kakaowych to jeszcze nie jadłam, ciekawe i łatwo się robi. dzięki za przepis, zaraz go sobie zapiszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy mi nie wychodzą. W środku są ciągotki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja takie ciągutki najlepiej lubię ale wystarczy Łucjo jak dłużej posuszysz i będzie ok.:-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię bezy:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe te bezy, myślę że wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a to moczenie wiórków w wódce co daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko to że wiórki sa bardziej puszyste i aromatyczne :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks