Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 10 marca 2013

Kapusta z indykiem

Takie sycące dania dobre są jak późno wracamy z pracy i tylko marzy się aby coś zjeść i odpocząć.
Polecam serdecznie.
Wykorzystałam do zamarynowania mięsa czosnek niedźwiedzi Royal Brand oraz dynię suszoną którą kiedyś Wam przedstawiałam a w tej potrawie sprawdziła się znakomicie.

            Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 500 g filetu z indyka
            Marynata:
  • 3 łyżki czosnku niedźwiedziego Royal Brand
  • 50 ml różowego półwytrawnego wina
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonej dyni
           Dodatkowo:
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżka bio papryki Royal Brand
  • 10 pieczarek
  • olej ryżowy Oleofarm do smażenia

 Mięso indyka myjemy, suszymy i kroimy w dość dużą kostkę.
Mięso obtaczamy w czosnku niedźwiedzim i wkładamy do marynaty złożonej z oleju winogronowego, octu balsamicznego, wina różowego i dyni.
Zostawić na 12 godzin, czyli robimy to dzień wcześniej ale jeśli nie ma tyle czasu choc 1 godzinkę niech się marynuje. 
Kapustę kroimy drobno i dusimy w bulionie.
Dodajemy do niej sos z marynaty.
Pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy na oleju ryżowym, wkładamy do kapusty.
Na tej samej patelni podsmażamy indyka na rumiano a następnie dodajemy do kapusty.
Dodajemy również bio paprykę oraz  suszone papryczki chilli a także przyprawę do bigosu.
Gotujemy do miękkości indyka i kapusty.
Smacznego. 

5 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda tylko smacznego życzyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Lubię ciekawostki. Indyka zastąpię kurczakiem. Nie jem indyczego mięsa. Chociaż wiem, że jest najzdrowsze.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne połączenie,jakoś nigdy nie próbowałam indyka z kapustą

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta proponowana przez Ciebie firma z przyprawami jest dostępna w sklepach? czy tylko w sieci? Dobre są od nich przyprawy?

    pozrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawy sa rewelacyjne ale czy sa w sklepach ?nie wiem bo ja nigdzie nie widziałam.Na razie polecam sklep internetowy :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks