Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 15 marca 2013

Królik w warzywach ze śmietaną w garnku rzymskim

Na specjalne życzenie Lidki i Marzeny królika przedstawiam Wam jeszcze przed świętami aby delektować się jego smakiem na wielkanocnym stole.
Ja piekłam go w garnku rzymskim ale oczywiście można go piec w naczyniu żaroodpornym i też będzie pyszny.

              
            Składniki:
  • tuszka z królika ok. 1 kg
  • słodka papryka w proszku
  • sól czarna cypryjska
  • odrobina chilli
Królika podzielić na części, obsypać przyprawami i zostawić minimum na 6 godzin.
                  Dodatkowo potrzeba:
  • 2-3 nieduże marchewki
  • kawałek selera bulwiastego
  • 1 pietruszka
  • 1/4 główki niedużej kapusty białej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 400 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kilka owoców jałowca
  • 2 łyżki suszu z pomidorów
  • gałązka rozmarynu
Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie.
Kapustę grubo szatkujemy i układamy na dnie garnka a na kapuście marchewkę pokrojoną w kawałki, pokrojone w paseczki pietruszkę i seler.
Wkładamy 3 ząbki czosnku, przyprawy a na warzywach układamy kawałki królika.
Na króliku układamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Nie użyłam tu ani grama dodatkowego tłuszczu ale jeśli będziecie robić królika w naczyniu żaroodpornym należy naczynie natłuścić aby warzywa się nie przypaliły, ewentualnie podlać szklanka bulionu wołowego.
Tak przygotowanego w garnku królika wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam w 180 C przez 1 godzinę.
Po godzinie odkryłam garnek i ułożyłam na ziemniakach różyczki brokuła i polałam śmietaną.
Zapiekałam jeszcze 20 minut.
Królik pieczony w garnku rzymskim jest soczysty a warzywa chrupiące bowiem uduszone w sosie własnym.
Smacznego.
Przepis autorski. 

6 komentarzy:

  1. mam podobny sposób na przyrządzanie królika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mam królika w zamrażarce i zastanawiałam się co z nim zrobić:zawsze robię w śmietanie ale tym razem wypróbuję Twój przepis:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już przejadłam się królikami..kiedyś mąż miał swoją hodowlę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, delikatne mięsko, pycha przepis, robiłam niedawno królika w sosie musztardowym(,kuchnia lidla,), przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj zrobiłam to danie, niestety garnek rzymski nie nadaje się (według mnie) na danie jednogarnkowe, królik był twardy mimo,że piekłam pół godziny dłużej, śmietana się zważyła i cały obiad był niesmaczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam czyli kto? Moje zdanie na ten temat jest zgoła odmienne.
      Garnek rzymski idealnie nadaje się na dania jednogarnkowe.
      Śmietana ponieważ jest kwaśna musi się zważyć tworząc grudki serowe. Mój królik po tym czasie był idealny. Może Twój królik za długo traktowałaś temperaturą i był za suchy przez to twardy?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks