Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 15 marca 2013

Królik w warzywach ze śmietaną w garnku rzymskim

Na specjalne życzenie Lidki i Marzeny królika przedstawiam Wam jeszcze przed świętami aby delektować się jego smakiem na wielkanocnym stole.
Ja piekłam go w garnku rzymskim ale oczywiście można go piec w naczyniu żaroodpornym i też będzie pyszny.

               Składniki:
  • tuszka z królika ok. 1 kg
  • słodka papryka w proszku
  • sól czarna cypryjska
  • odrobina chilli
 Królika podzielić na części, obsypać przyprawami i zostawić minimum na 6 godzin.
                  Dodatkowo potrzeba:
  • 2-3 nieduże marchewki
  • kawałek selera bulwiastego
  • 1 pietruszka
  • 1/4 główki niedużej kapusty białej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 400 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kilka owoców jałowca
  • 2 łyżki suszu z pomidorów
  • gałązka rozmarynu
 Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie.
Kapustę grubo szatkujemy i układamy na dnie garnka a na kapuście marchewkę pokrojoną w kawałki, pokrojone w paseczki pietruszkę i seler.
Wkładamy 3 ząbki czosnku, przyprawy a na warzywach układamy kawałki królika.
Na króliku układamy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Nie użyłam tu ani grama dodatkowego tłuszczu ale jeśli będziecie robić królika w naczyniu żaroodpornym należy naczynie natłuścić aby warzywa się nie przypaliły, ewentualnie podlać szklanka bulionu wołowego.
Tak przygotowanego w garnku królika wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam w 180 C przez 1 godzinę.
Po godzinie odkryłam garnek i ułożyłam na ziemniakach różyczki brokuła i polałam śmietaną.
Zapiekałam jeszcze 20 minut.
Królik pieczony w garnku rzymskim jest soczysty a warzywa chrupiące bowiem uduszone w sosie własnym.
 Smacznego.

4 komentarze:

  1. mam podobny sposób na przyrządzanie królika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mam królika w zamrażarce i zastanawiałam się co z nim zrobić:zawsze robię w śmietanie ale tym razem wypróbuję Twój przepis:))))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już przejadłam się królikami..kiedyś mąż miał swoją hodowlę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, delikatne mięsko, pycha przepis, robiłam niedawno królika w sosie musztardowym(,kuchnia lidla,), przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad a na pewno Cię odwiedzę :-)
Anonimie-podaj swoje imię:-)
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...