poniedziałek, 4 marca 2013

Sałatka z olejem rydzowym

Ostatnio sporo testuje różnych olejów i tych do sałatek i tych do smażenia.
Kupuję małe buteleczki bo takie oleje smakowe nie mogą za długo stać po otwarciu butelki.
Tym razem kupiłam olej z lnianki czyli olej rydzowy.
Olej tłoczony jest na zimno z nasion lnianki.
Olej cechuje się dobrym stosunkiem kwasów omega 3 i omega 6.
Polecam do sałatki która przygotowałam.

              Składniki:
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • mini sałata rzymska
  • głąb z brokuła 
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 plasterki imbiru
  • 1 szalotka
  • 1 cebulka czerwona
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść suszonych pomidorków koktajlowych
  • 1 strąk greckiej białej papryki
                 Sos:
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju rydzowego Dary Natury
  • 1 łyżeczka miodu faceliowego
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek Specjalite
  • l morska
Sałaty kroimy w paski.
Głąb z brokuła kroimy w pół plasterki a imbir drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy ok 2 minuty.
Studzimy zawartość patelni.
Do sałat dodajemy pokrojone cebulki wszelakie w pół plasterki oraz paprykę pokrojoną w paski.
Wrzucamy garść pomidorków suszonych koktajlowych.
Składniki sosu mieszamy w słoiczku  i polewamy sałatkę.
Mieszamy i czekamy 15 minut aby smaki się wymieszały.
  Smacznego.

3 komentarze

  1. bardzo ciekawy pomysł, strasznie mnie ciekawi jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo ciekawa w smaku i mogę Ci tylko powiedzieć że pycha ale jak kupisz olej to zaraz sobie zrób i pochwal się :-)

      Usuń
  2. mmmmm aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapaszam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger