Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 16 marca 2013

Sernik malinowy

Pyszny, wilgotny sernik z dodatkiem malin na wspomnienie ciepłych dni.
Zachęcam do zrobienia na wielkanocny stół bo czemu tylko baby i mazurki ? sernik na zimno będzie deserem akurat lekkim na przejedzone brzuszki.

                  Składniki:
  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • 250 g malin - mogą być mrożone
  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szklanki śmietany 36 %
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku ze skórki cytrynowej Royal Brand
  • 1 galaretka agrestowa 
  • biszkopty do wyłożenia tortownicy

 Galaretkę agrestową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i pozostawic do wystudzenia.
Ser należy zmielić przez maszynkę dwukrotnie i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szklanką śmietany na gładką i puszystą masę.
Maliny - kilka sztuk odkładamy do dekoracji - należy zmiksować na mus i dodać go do masy serowo-śmietankowej.
Sok i skórkę z cytryny oraz proszek cytrynowy połączyć z galaretką malinową i wlać do masy serowej.
Dobrze wymieszać i wyłożyć do tortownicy - średnica 26 cm - wyłożonej wcześniej biszkoptami okrągłymi.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - ok. 3 godziny.
Następnie na wierzch  sernika wylać galaretkę agrestową i ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
Na wierzchu udekorować resztą - 1/2 szklanki - ubitej śmietany i pozostawionymi malinami.
    Smacznego.  

10 komentarzy:

  1. ale cudny, od razu wysłałam sobie przepis na maila, skuszę się na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wygląda bardzo apetycznie...
    czy musi być śmietana?
    Przesyłam pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinuj z jogurtem ale zapewniam Cie że smak będzie inny ale czy dobry?

      Usuń
  3. Dawno nie robiłam sernika na zimno..

    OdpowiedzUsuń
  4. Znów pysznie u Ciebie:))sernik na świąteczny stół jak najbardziej:)))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wygląda nic tylko czekać na świeże maliny i sobie taki zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm kocham wszystko co malinowe! Zainspirowałaś mnie do zrobienia sernika, z prawdziwymi malinami. Ale na prawdziwe to jeszcze trochę poczekam

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  7. aj szkoda ze to nie czas na świeze maliny...ale co tam te mrożone też dobre...masz doskonały pomysł na uatrakcyjnienie stołu na wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząca, delikatna pianka, pycha!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks