czwartek, 7 marca 2013

Tort na 8 marca

Taki szybki tort dla wszystkich miłych pań z okazji ich święta.
Dla tych co obchodzą święto i dla tych co niekoniecznie.
Mały kawałek toru wskazany w marcowy chłodny dzień.
Wszystkiego dobrego miłe panie, zasłużyłyście na wszystko co najlepsze.
Biszkopt według pomysłu Margarytki a reszta mój pomysł.

                Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu spirytusowego
  • szczypta soli 
             Składniki kremu:
  • 1 opakowanie kremu o smaku ajerkoniaku Delecty
  • 300 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
               Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń - ja miałam brzoskwinie w syropie własnej produkcji
  • sok z brzoskwiń
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  Najpierw pieczemy biszkopt.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę do której dodajemy cukier po łyżce aż powstanie lśniąca masa.
Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, szybko mieszamy bo zacznie się burzyć  i wlewamy do ubitych białek mieszając mikserem chwilę.
Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki z kakaem.
Mąkę wsypujemy na dwa razy.
Mieszamy aż składniki sie pięknie połączą.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia ale tylko na dnie, boków nie smarujemy.
Wlewamy masę kakaową do tortownicy i pieczemy  45-50 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt rozpinamy i przekładamy do góry dnem aby był równy i cudny.
Ja przekroiłam ostudzony biszkopt na dwa blaty.
Brzoskwinie z syropu należy osączyć.
Robimy krem:
Do wysokiego naczynia należy wlać schłodzone mleko i wsypać do niego zawartość proszku gotowego Delecty.
Miksować 3 minuty  aż krem nabierze gęstości.
Następnie do kremu dodajemy miękkie masło  i miksujemy jeszcze ok. 1 minuty.
Krem wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i nasączamy go syropem z brzoskwiń.
Wykładamy na niego połowę kremu  a na nim połówki lub ćwiartki brzoskwiń.
Przykrywamy drugim blatem i znowu nasączamy syropem, nie za dużo aby blat nie był za mokry - kilka łyżek wystarczy. 
Na wierzchu smarujemy pozostałą częścią kremu i dekorujemy brzoskwiniami.  
Ścieramy lub siekamy czekoladę którą rozsypujemy na torcie.
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aby smaki przeszły biszkopt a krem się wystudził.
Smacznego świętowania.

10 komentarze

  1. Fajny tort w sam raz na babskie święto :)))) brzoswinie są pycha :)))
    pozdrawiam Dorotko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie zrobiłem tort czekoladowy z masą z kubusia, mandarynkami, nutellą i polewą z czekolady :D Ciekawe czy dobry... Taka tam niespodzianka dla dziewczyn z klasy ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny:):):) A to się panowie ucieszą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo pięknie :) Dziękuje za życzenia.
    http://kociolek-pysznosci.blog.pl/ zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i ta dekoracja bardzo ładna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. i Tobie również udanego Dnia Kobiet :)
    a tort fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za ten pyszny tort:)))a święto kobiet bardzo lubię:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Życzę żebyśmy świętowały dziś radośnie i spokojnie.
    Żeby dzisiaj było kolorowo
    i bezstresowo.Najwięcej mają witaminy
    nasze polskie dziewczyny.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger