Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 26 marca 2013

Zupa krem z buraków

W moim domu buraki zawsze były wysoko postawione w codziennym jadłospisie.
Dziś chce Was zaprosić na krem z buraków.
Sama nie spodziewałam się takiego efektu, zupa jest przepyszna i jest tak aromatyczna od ziół że pachnie tu i tam.
                 Składniki:
  • 4 długie czerwone buraki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ziarnka jałowca
  • 3 ziarnka pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • ok 1 l bulionu drobiowo-grzybowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • grzanki lub groszek ptysiowy
 Buraki należy upiec w foli do miękkości.
Takie pieczone buraki są bardziej słodkie i aromatyczne.
Na patelni rozgrzać olej a następnie prażyć na nim ziarna kolendry, a następnie dodać resztę ziaren i liść laurowy.
Jak już będzie pachnieć w całej kuchni dodać na patelnię pokrojone w plastry buraki.
Smażyć aż buraki będą szkliste, a następnie dodać bulion i gotować ok.15 minut.
Następnie wyjąć liść laurowy a pozostałe składniki zmiksować na gładka masę.
Potem dodajemy śmietanę i starty chrzan, sól do smaku, pieprz oraz sok z 1/2 cytryny.
Podawać z grzankami.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks