Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 20 marca 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Na początek małe wyjaśnienie.
Zupa z soczewicy zielonej ma bardzo brzydki kolor, robiłam już zieloną soczewicę nie raz i niestety ten kolor jest nieładny, to tak ładnie powiedziane.
Próbowałam dodawać śmietany ale kolor niewiele się zmienił.
Jeśli macie jakieś pomysły na poprawienie koloru potraw z zielonej soczewicy to chętnie skorzystam.
Czerwona podczas gotowania nabiera pomarańczowej barwy a zielona...sami widzicie.
Za to smak zupy i walory odżywcze są na najwyższym poziomie i dlatego zdecydowałam się zamieścić przepis.
Może uda się Wam zrobić jakiś ładniejszy kolor a ja chętnie posłucham jak.
Zapraszam na pyszną zupę z zielonej soczewicy do gotowania której użyłam zielonej soczewicy Lestello.
Lestello ma produkty najwyższej jakości to fakt, wypróbowałam juz kilka produktów: fasolę, kaszę i soczewicę i polecam firmę serdecznie.
                  Składniki:
  • 350 g zielonej soczewicy Lestello
  •  
  • 2 cebule
  • 1/2 bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy
  • masło klarowane
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • sok z cytryny 
  • sól
  • pieprz
  • śmietana słodka do dekoracji
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, masło klarowane i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Chwilę smażyć a następnie wrzucić na patelnię soczewicę i chwilę smażyć.
Następnie należy przełożyć soczewicę z cebulą do garnka z grubym dnem lub szybkowaru ( aby nie przywarła) i zalać bulionem.
Gotować do miękkości.
Gdy soczewica zmięknie należy użyć blendera i zmiksować ją ale nie do końca czyli tak aby groszki soczewicy były wyczuwalne na języku a reszta była musem.
Dodajemy do garnka sól, pieprz oraz kmin rzymski  i mieszamy.
Podajemy z łyżka śmietany słodkiej.
Smacznego. 

3 komentarze:

  1. a to muszę spróbować takiej zazwyczaj robię z czerwonej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aby trochę zmienić kolor zupy, duszę na patelni pokrojone pomidory, czerwoną paprykę i czosnek, czasami dodaję pieczarki; dodatkowo zupę doprawiam papryką słodką, chili i tabasco :-) w ten sam sposób gotuję zupę z czarną fasolą- smacznego

      Usuń
    2. Bardzo fajny pomysł, dziękuję :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks