środa, 10 kwietnia 2013

Ananas grillowany z sosem karmelowym

Pomysł Gordona Ramsaya a wykonanie moje.
Pyszny jest taki ananas, nawet nie myślałam że aż taki pyszny.
Polecam serdecznie na deser, zdrowy ananas z mniej zdrowym sosem karmelowym ale co tam.
Zamiast ananasa możemy użyć innych owoców np. gruszek, mango, bananów i też będzie super. 

                Składniki:
  • 1 duży ananas
  • cukier
               Na sos karmelowy:
  • 4 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • szczypta przyprawy "5 smaków"
  • ok.2 łyżek masła
  • 200 ml śmietany słodkiej 36 %

Sos karmelowy
 Ananasa musimy pokroić inaczej niż zwykle to robimy a mianowicie.
Odkrawamy czapkę z pióropuszem ale nie wyrzucamy.
Przekrawamy ja na ćwiartki - będzie do dekoracji.
Resztę ananasa kroimy na połówki, potem na ćwiartki a następnie na ósemki ze skórą.
Odkrawamy ze środka twarde części.
Każdy kawałek ananasa odkrawamy od skórki ale nie do końca aby kawałki nam się nie rozpadły.
Na moich zdjęciach widać jak to jest robione.  
Rozgrzewamy patelnię grillową i każdy kawałek grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.
Jak przewrócimy kawałki na drugą stronę posypujemy je cukrem kryształem i grillujemy dalej.
Ananasa mamy gotowego i czas na sos.
Cukier kryształ wsypujemy na patelnię i bez mieszania czekamy aż zbrązowieje i zacznie się gotować, wtedy na patelnię wrzucamy nasionka wydrążone z laski wanilii wraz z całą laską.
Dosypujemy również szczyptę przyprawy "5 smaków".
Wyłączamy gaz i dokładamy po kawałeczku masła ciągle mieszając aby sos zrobił się gładki i lśniący. 
Jak masło całe zostanie zużyte dodajemy na patelnię śmietanę i ponownie włączamy gaz.
Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Wyjmujemy laskę wanilii.
 Podajemy udekorowane pióropuszem ananasa i polane sosem karmelowym.
Smacznego. 

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger