sobota, 13 kwietnia 2013

Bułgarski chlebek zwany Słonecznikiem

Jaka pyszna ta buła tak Wam powiem po prostu i tyle.
Pracy przy niej trochę jest ale przyjemność zjedzenia takiej buły to rozkosz dla podniebienia.
W smaku trochę przypomina chałkę ale bardziej wytrawnie, jest puszysta, mięciutka a warstwy nadają chlebkowi ciekawą fakturę.
Przepis znalazłam u Doroty.
Polecam serdecznie bierzcie się za wypiek.

  
             Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • żółtko do smarowania
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego Zielony Nurt
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 65 g masła
  • 20 g drożdży
  • dwie tortownice: o średnicy 26 cm i 18

Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki a następnie dodać odrobinę ciepłego mleka tak aby powstała papka gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Roztrzepać jaja z solą, cukrem, letnim mlekiem, i olejem.
Do masy dodawać przesianą mąkę oraz wlać ocet i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić jednolite ciasto, które następnie wyłożyć na blat i podsypując wyrobić gładkie i lśniące ciasto które nie będzie się lepić.
 Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło (około godziny czasu). 
 Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każdą z 4 kulek na kolejne 4. 
Powstanie 16 kulek ciasta.
Teraz moment wymagający najwięcej czasu. 
Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak naleśniki, wielkości talerza, podsypując mąką, by się nie kleiły do stołu. 
Każdy placek posmarować roztopionym masłem. 
Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik.
Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. 
To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. 
Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem. 
Ruloniki należy pociąć w trójkąciki. 
Z końcówek ruloników zrobić małe kulki.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i układać w nich trójkąty ostrym bokiem do środka a końcówki upchnąć w wolne miejsce na środku tortownicy.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
 Po wyrośnięciu ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać białym sezamem.
Piec 30 minut w temperaturze 200 C ale przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z foli aluminiowe aby za bardzo góra się nie spiekła.
Po 20 minutach folię zdejmujemy i dopiekamy.
  Smacznego.
Przepis Moje Wypieki. 

5 komentarze

  1. Robiłam..ale dawno temu...polecam również..bo jest pyszny..

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!
    Muszę to kiedyś wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ musiało pachnieć w trakcie pieczenia,poproszę jeden kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Korzystam z tego przepisu często , jest super!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger