Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 16 kwietnia 2013

Bułki maślane z czarnym sezamem

Przepis na bułki znaleziony na Wielkim Żarciu.
Bułeczki są mięciuśkie, aromatyczne i takie pyszne.
Polecam na śniadanko.


                        Składniki :
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • ok. 50-100 g mąki krupczatki
  • 3  jajka 
  • 60 g masła
  • 1/4 litra mleka  
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajo do smarowania
  • czarny sezam do posypania
 Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać z ok. 6-8 łyżkami mąki. 
Rozczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozpuścić masło.
Do rozczynu dodać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
Dosypać tyle mąki krupczatki, żeby ciasto było bardzo miękkie, ale nie kleiło się  do rąk. 
Wlać rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wyrobić.
Kulę ciasta należy pozostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość, zagnieść ją lekko i odcinać kawałki ciasta równej wielkości, formując z nich okrągłe maślane bułeczki. 
Następnie ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem
Zostawić do podrośnięcia. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do momentu pięknego rumianego koloru bułek.
Pyszne są z dżemem ale i z kiełbaską. 
Smacznego.

2 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks