Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 11 kwietnia 2013

Chleb z garnka rzymskiego z prażoną cebulką

Jest to mój pierwszy chleb pieczony w garnku rzymskim i jestem zachwycona.
Naczytałam się o chlebach z garnka oraz o tym że na początku nie można wyjąć upieczonego chleba z garnka i dlatego warto na początku - dopóki garnek się nie wypali włożyć po prostu papier do pieczenia do środka garnka.
Chleb wyszedł aromatyczny i bardzo mięciutki z chrupiącą skórka a przecież o to chodzi.
Chleb z garnka rzymskiego z prażona cebulką.

          
                 Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
Cebulę kroimy w pół plasterki i podduszamy na łyżce masła klarowanego.
            Należy sporządzić teraz zaczyn: 
Drożdże mieszamy z cukrem, 1/2 szklanki  wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. 
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Ciasto musi podwoić swoją objętość. 
Czas wyrastania ciasta zazwyczaj ok. 1 godz. 
Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, ziarenka słonecznika oraz czarnuszkę. 
Wszystko razem zagniatamy, aż do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w objętości ciasta. 
Garnek Rzymski moczymy w zimnej wodzie przez 20 minut. 
Do garnka wkładamy papier do pieczenia a na papier ciasto chlebowe, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do zimnego piekarnika. 
Wkładamy garnek do zimnego piekarnika i pieczemy od tego momentu 1,5 godziny z nastawioną temperaturą 200 C.
Następnie zdejmujemy pokrywkę i jeśli wierzch już jest chrupiący to ok., ale jeśli chcemy bardziej chrupiącą skórkę to wstawiamy jeszcze na 10 minut bez przykrycia.
Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks