Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Flaczki z boczniaków z lanymi kluskami

Chodziły za mną te flaczki i chodziły i wreszcie sobie zrobiłam.
Pewien Maciek ugotował je dla swojej Wiesi a ona zachwalała i pochwałom nie było końca.
Postanowiłam sobie je ugotować i Wy również gotujcie bo pyszne są.

            Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 bulwy selera
  • mały por
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki przyprawy do flaków
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 łyżki posiekanego majeranku świeżego
  • sól
  • pieprz
           Na lane kluski:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • sól 
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych otworach.
Pora kroimy w plasterki ok. 0,5 cm grube.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oleju.
Boczniaki kroimy w paski ( flaczki ) i smażymy na maśle klarowanym.
Następnie cebulę z czosnkiem oraz boczniaki wrzucamy do wywaru z warzyw. 
Gotujemy 5-8 minut.
Dodajemy wszystkie przyprawy i dosmaczamy solą i pieprzem.
Z jaj i mąki widelcem rozrabiamy gładkie ciasto i na wrzącą zupę przez widelec cienkim strumieniem lejemy.
Kluseczki muszą się chwilę pogotować.
Zupa jest przepyszna, spróbujcie sami.
 Smacznego.

2 komentarze:

  1. Robiłam też takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie flaki i są świetną alternatywą dla tych co nie lubią tradycyjnych:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks