niedziela, 21 kwietnia 2013

Krajanka z kaszy jęczmiennej

Danie bardzo delikatne w smaku i bardzo zdrowe i pożywne.
Można podać z ulubionymi sosami.
Do potrawy użyłam kaszy jęczmiennej wiejskiej Lestello.

                  Składniki:
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 jaja
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki płatków z chabrów
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • oliwa z oliwek do polania wierzchu
             Na sos porowy:
  • 1 duży por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu świeżo tartego
  • sól
  • pieprz
 Kaszę ugotować według zaleceń na opakowaniu.
Przełożyć do miski i ostudzić.
Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Boczek kroimy w drobną kostkę i zesmażamy na suchej patelni.
Wszystko razem wkładamy do miski, dodajemy jaja i zioła.
Na maśle należy zeszklić posiekaną drobno cebulę a po przestudzeniu również dodajemy ją do masy z kaszą.
Wyrabiamy masę najlepiej ręką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niej masę z kaszy, wygładzamy powierzchnię i polewamy wierzch oliwą z oliwek i zapiekamy aż wierzch ładnie się zrumieni ok. 30 minut w temperaturze 180 C.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu kroimy krajankę w kwadraty i układamy na talerzu.
W między czasie robimy sos porowy.
Białą część pora kroimy w pół plasterki  i podsmażamy na maśle klarowanym.
Wlewamy bulion i gotujemy 5 minut a nastepnie wlewamy śmietanę, dodajemy świeżo starty chrzan oraz przyprawy.
Gotujemy aż sos trochę zgęstnieje - jakieś 5 minut.
Krajankę z kaszy podajemy polaną sosem porowym. 
 Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger