sobota, 6 kwietnia 2013

Lazania z sosem grzybowo-porowym

Rewelacyjnie szybkie danie zainspirowane gotowaniem Gordona Ramsaya.
Pachnie w całym domu a inne podanie makaronu lazania jest ciekawym sposobem na danie niepowtarzalne i smakowite.

                   Składniki:
  • 6 płatów makaronu lazania
  • 1 ostra papryczka chilli
  • biała część z dużego pora
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany słodkiej 36 %
  • 1/2 łyżeczki suchego estragonu
  • kilka listków świeżej szałwii
  • kilka listków świeżej bazylii
  • zielone oliwki
  • oliwa

 Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej pokrojone w plastry pieczarki.
Zdejmujemy grzyby z patelni.
Następnie dodajemy na patelnię pokrojonego w pół plasterki pora, posiekany czosnek oraz posiekane chilli.
Chwilę smażymy i wkładamy ponownie grzyby.
Na patelnię wlewamy śmietanę i zagotowujemy a następnie dusimy i odparowujemy.
Płaty makaronu ugotować al'dente w bulionie.
Odcedzić.
Na patelnię wkładamy osączone płaty makaronu i czekamy aż wchłonie on sos.
Trwa to jakieś 15-20 minut.
Posypujemy estragonem i świeżymi ziołami i układamy oliwki.

 Smacznego.    

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger