czwartek, 25 kwietnia 2013

Pstrąg na jarzynce z porów z kuskusem

Bardzo lubimy pstrąga pod różnymi postaciami  a to z rusztu, a to pieczony w ziołach a dziś na  jarzynce z porów.
Danie wyszło znakomicie i zapraszam serdecznie do wypróbowania.
                Składniki:
  • 2 filety z pstrąga tęczowego
  • 2 duże pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 100 g kuskusu
  • sól różowa himalajska
  • 1/2 papryczki chilli
  • pieprz
  • sok z limonki
  • olej rzepakowy do smażenia
 Pstrąga umyć, osuszyć i posypać solą himalajska oraz odrobinę pieprzem, odstawić.
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek oraz posiekana papryczkę chilli.
Chwilę smażymy aż zacznie pachnieć czosnkiem i wrzucamy na patelnię pokrojonego w pół plasterki pora i dusimy do miękkości.
Dodajemy sos sojowy i ostrygowy i jeszcze raz zagotowyjemy.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem na 1 cm ponad kasze i czekamy aż kasza wchłonie wodę.
Na patelni odgarniamy pory na bok a po środku smażymy naszego pstrąga po 3 minuty z każdej strony.
 Układamy na talerzu kaszę a na niej jarzynkę z pora i układamy psrtąga.
Smacznego. 
  

4 komentarze

  1. Uwielbiam pstrąga. Ryba z bardzo smacznym mięsem. Każdy co mi go podaje ma pełen zakres pochwał. Dla mnie taki pomysł na obiad to jak niebo w gebie :) nie wyobrazam sobie aby nie zjesc choc jednego obiadu w tygodniu bez ryby :) polecam wszystkim rybożercom

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze to nie przepadam za rybami, ale to danie wygląda kusząco :P
    Pysznie wygląda ten blog :D
    zapraszam do mnie
    strongmusic-ag.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pstrągi, ale tak podanych jeszcze nie jadłam. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger