niedziela, 7 kwietnia 2013

Regionalna zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa jest produktem regionalnym Ziemi Łódzkiej.
Została wpisana na listę potraw regionalnych i chroniona jest prawami autorskimi.
Natomiast ja podaje Wam moją wersję zupy chrzanowej.
Gotowałam ją na wodzie z parzenia białej kiełbasy, w oryginale jest na serwatce lub maślance.
Dodatkiem do zupy jest chrzan a podobno ten z Ziemi Łódzkiej jest najlepszy i najbardziej aromatyczny, chrzan z nad rzeki Warty.
Polecam zupę chrzanową - produkt ziemi łódzkiej.



Składniki:
  • 1000 ml wywaru z parzenia białej kiełbasy
  • 1 marchew
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 cebula szalotka
  • 150 g korzenia chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml śmietany słodkiej
  • liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 ziarnka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka mąki
  • kilka sztuk białej kiełbasy
  • jaja gotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • garść rzeżuchy
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie zupy:
  • Warzywa obieramy i wkładamy do wywaru, dodajemy ziarenka i liść laurowy i gotujemy do miękkości.
  • Kiełbasę kroimy w plastry i wkładamy do zupy.
  • Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o drobnych otworach.
  • Trochę sobie popłakałam tak aromatyczny był to korzeń a jeśli dodam że byłam przeziębiona to lekarstwo naturalne miałam.
  • Starty chrzan wkładamy do zupy, dodajemy sól, cukier, pieprz oraz sok z cytryny.
  • Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do zupy.
  • Wszystko gotujemy.
  • Dodajemy majeranek i dosmaczamy.
  • Szalotkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle na rumiano i wlewamy do zupy.
  • Jeszcze raz mieszamy.
Podajemy z jajami na twardo i posypujemy obficie rzeżuchą.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej - łódzkiej.

4 komentarze

  1. Wygląda szałowo i pewnie tak też smakuje .. Zjadałbym z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności. Pamiętam jak moja babcia robiła. Uwielbiałam. A teraz może uda mi się odtworzyć ten smak?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno uda Ci się odtworzyć ten smak a może nawet zaprzyjaźnisz się z przepisem. Próbuj i napisz jak wyszło.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger