Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Szynka na sposób węgierski

Pyszny kawał mięsa do obiadu albo na kanapki.
Wybór pozostawiam Wam, powiem tylko że jest krucha i aromatyczna i zachęca do zjedzenia niejednego plasterka.

                      Składniki:
  • 1,2 kg mięsa od szynki
                      Marynata:
  • 100 ml wina różowego
  • 50 ml oleju z czosnkiem
  • 1 łyżeczka węgierskiej ostrej pasty z papryczek chilli
  • kilka gałązek oregano
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

  Mięso umyć.
Składniki marynaty wymieszać i zalać nim mięso.
Zostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Garnek rzymski moczyć w zimnej wodzie przez 20 minut a następnie osuszyć.
Do garnka przełożyć mięso i polać je marynatą.
Przykryć garnek pokrywką i wstawić go do zimnego piekarnika i piec od osiągnięcia temperatury 180 C przez 45 minut a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut polewając szynkę sosem z pieczenia.
Do mojej pieczeni podałam ziemniaki pieczone i frytki z marchewki i selera.
                Potrzebowałam:
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1/2 bulwy selera
  • 50 ml oleju z czosnkiem
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 1/2 łyżeczki szałwii
Ziemniaki kroimy na ćwiartki a marchewkę i selera w słupki.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa z ziołami i olejem i pieczemy pod przykryciem 15 minut a potem bez przykrycia do zrumienienia warzyw.   
Smacznego. 

1 komentarz:

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks