piątek, 3 maja 2013

Damper - chleb rodem z Australii

Ponieważ chleby to mój "konik" ten chlebek rodem z Australii też padł moim łupem.
Zaznaczam od razu że chleb nie ma ani drożdży ani zakwasu i powinno się go zjeść tego samego dnia po upieczeniu bo potem staje się gliniasty i nie taki  smaczny.
Ponieważ jednak przepis jest na mały chlebek zjecie go od razu ze smakiem.
Zapraszam.
 
                       Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g masła
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka soli
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej wiórki masła, które następnie mieszamy z mąką tak aby powstała kruszonka.
Dodajemy sól oraz wlewamy mleko i mieszamy na gładkie ciasto.
Formujemy z ciasta mały okrągły bochenek, nacinamy po wierzchu, smarujemy go mlekiem i obsypujemy mąką.
Bochenek kładziemy na blasze wysypanej mąką.
Chleb pieczemy w   190 C 35-40 minut.
Wierzch chleba ładnie się powinien zarumienić. 
 Jemy jeszcze ciepły - najsmaczniejszy.
Smacznego. 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger