sobota, 4 maja 2013

Filet indyczy nadziany szpinakiem,pieczarkami i mozzarellą

Wykwintne danie, przynajmniej dla mnie.
Delikatne a zarazem ostre, mieszanina smaków i aromatów a w rezultacie rozkosz dla podniebienia.
Garnek rzymski sprawił że mięso jest soczyste i kruche.
Jeśli oczywiście nie macie garnka rzymskiego możecie upiec filet w naczyniu żaroodpornym.
Indyk nadziewany szpinakiem, mozzarellą i pieczarkami.

Składniki:
  • filet z indyka o wadze min. 1500 g
  • 1 łyżka przyprawy grill barbecue Royal Brand
Farsz:
  • 4 kulki szpinaku w liściach
  • 4 pieczarki
  • 1/2 kulki dużej mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo :
  • bio papryka Royal Brand
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 duże pieczarki
  • kilka pomidorów suszonych - użyłam Royal Brand
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
  • Mięso umyć, osuszyć.
  • Następnie zrobić w filecie kieszeń do nadziania nakrawając mięso wzdłuż fileta.
  • Mój filet był chyba źle sprawiony bo jakiś taki porwany i dlatego mam dwie kieszenie - co w rezultacie ładnie wygląda.
  • Resztę niedociągnięć zszyłam nicią bawełnianą aby farsz się nie wydostał i było ok.
  • Mięso należy natrzeć przyprawą, w kieszeniach też i włożyć do miski, szczelnie zamknąć i zostawić na noc w lodówce.


  • Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim posiekany czosnek a następnie wkładamy pokrojone w kostkę pieczarki i na końcu szpinak.
  • Smażymy razem aż woda odparuje.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Jak już przestygnie dodajemy do farszu pokrojoną w kostkę mozzarellę.
  • Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i farsz gotowy.
  • Farszem szpinakowym nadziewamy nasze kieszenie w filecie z indyka.
  • Dość ściśle ale bez przesady, aby podczas pieczenia filet nam nie popękał.
  • Spinamy kieszenie wykałaczkami lub tak jak ja zszywamy bawełnianą nitką.
  • Po wierzchu posypujemy filet bio papryką Royal Brand.
  • Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie a następnie wycieramy i układamy w nim nasz filet.
  • Układamy w garnku również pokrojoną w cząstki pomarańczę, paprykę, całą główkę czosnku oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  • Wrzucamy kilka pomidorów suszonych Royal Brand i zalewamy całość winem.
  • Zamykamy garnek i wkładamy go do zimnego piekarnika i pieczemy 2 godziny.
  • Po tym czasie wszystko jest pyszne i chrupiące.
Smacznego.

1 komentarze

  1. No pyszności niesamowite szkoda,że popróbować nie można.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger