Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 4 maja 2013

Filet indyczy nadziany szpinakiem,pieczarkami i mozzarellą

Wykwintne danie, przynajmniej dla mnie.
Delikatne a zarazem ostre, mieszanina smaków i aromatów a w rezultacie rozkosz dla podniebienia.
Garnek rzymski sprawił że mięso jest soczyste i kruche.
Jeśli oczywiście nie macie garnka rzymskiego możecie upiec filet w naczyniu żaroodpornym.

                Składniki:
  • filet z indyka o wadze min. 1,5 kg
  • 1 łyżka przyprawy grill barbecue Royal Brand
Mięso umyć, osuszyć.
Następnie zrobić w filecie kieszeń do nadziania nakrawając mięso  wzdłuż fileta.
Mój filet był chyba źle sprawiony bo jakiś taki porwany i dlatego mam dwie kieszenie - co w rezultacie ładnie wygląda.
Resztę niedociągnięć zszyłam nicią bawełnianą aby farsz się nie wydostał i było ok.  
Mięso należy natrzeć przyprawą, w kieszeniach też i włożyć do miski, szczelnie zamknąć i zostawić na noc w lodówce.

              Składniki na farsz:
  • 4 kulki szpinaku w liściach
  • 4 pieczarki
  • 1/2 kulki dużej mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
 Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim posiekany czosnek a następnie wkładamy pokrojone w kostkę pieczarki i na końcu szpinak.
Smażymy razem aż woda odparuje.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Jak już przestygnie dodajemy do farszu pokrojoną w kostkę mozzarellę.   
Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i farsz gotowy.
                Dodatkowo potrzeba:
  • bio papryka Royal Brand
  • 1 cała główka czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 duże pieczarki
  • kilka pomidorów suszonych - użyłam Royal Brand
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
Farszem szpinakowym nadziewamy nasze kieszenie w filecie z indyka.
Dość ściśle ale bez przesady, aby podczas pieczenia filet nam nie popękał.
Spinamy kieszenie wykałaczkami lub tak jak ja zszywamy bawełnianą nitką.
Po wierzchu posypujemy filet bio papryką Royal Brand.
Garnek rzymski moczymy 20 minut w zimnej wodzie a następnie wycieramy i układamy w nim nasz filet.
Układamy w garnku również pokrojoną w cząstki pomarańczę, paprykę, całą główkę czosnku oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Wrzucamy kilka pomidorów suszonych Royal Brand i zalewamy całość winem.
Zamykamy garnek i wkładamy go do zimnego piekarnika i pieczemy 2 godziny.
Po tym czasie wszystko jest pyszne i chrupiące.
   Smacznego.

1 komentarz:

  1. No pyszności niesamowite szkoda,że popróbować nie można.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks