niedziela, 12 maja 2013

Sałatka z figami i gorgonzolą

Wszystko co dobre szybko się kończy a co jeszcze lepsze jeszcze szybciej.
Pogodę miałam letnią a dopiero wczoraj wczesna wiosna wróciła i padało a potem zrobiło się zimno.
Cały tydzień jednak lato w pełni cieszyło nasze serca.
Całą moja przygodę z Ciechocinkiem opiszę wkrótce a dziś proponuje Wam lekką sałatkę ale jakże pyszną.

                Składniki:
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 dużej kulki mozzarelli
  • 2 świeże figi
  • 2 plastry sera gorgonzola
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 szalotka
                  Na sos:
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich Oleofarm
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól - różowa himalajska Royal Brand
 Liście kapusty pokroić na kawałki, szalotkę w piórka.
Kukurydzę i groszek odcedzić na sicie.
Mozzarellę pokroić w kostkę tak samo jak gorgonzolę.
Papryczkę chilli pozbawić pestek i pokroić w krążki.
Ogórka kroimy w pół plasterki ze skórką wcześniej dobrze ją myjąc.
Figi natomiast pokroić w cząstki.
Składniki ułożyć na talerzu jak komu pasuje.
Składniki sosu wymieszać ze sobą i polać sałatkę.
Odstawić na 15 minut aby smaki się przegryzły. 
Smacznego.

5 komentarze

  1. Witaj Dorotko!
    Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie. Jest prawdopodobnie smaczna i elegancka.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatek nadszedł czas:)))Twoja pysznie się zapowiada:)))cieszę się że już jesteś:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłoby sie:)

    pozdrawiam i zapraszam

    http://czerwonafilizanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcia bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczna propozycja coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger