środa, 29 maja 2013

Sos pomidorowo-paprykowy

Sosu tego potrzebowałam do smarowania tortilli ale równie dobrze można go użyć do pizzy lub calzone albo po prostu do kanapek czy naleśników.
Jest aromatyczny i kremowy.
Zapraszam.
Pomidorowo - paprykowy dip.
Składniki:
  • 1 puszka pomidorów w całości bez skórki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka suszu z pomidorów
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól różowa himalajska Royal Brand
  • kilka ziaren kolendry
  • 2 łyżki świeżego posiekanego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie sosu:
  • Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną drobno papryczkę chilli bez pestek oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
  • Smażyć 3-4 minuty a następnie dodać pomidory z puszki oraz susz z pomidorów.
  • Gotować na małym ogniu 15 minut a następnie dodać świeże oregano oraz ziarna kolendry i zmiksować całość na gładką masę.
  • Dodać suszone oregano, cukier oraz różową sól himalajską i jeszcze raz zagotować.
Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger