niedziela, 26 maja 2013

Tiropita po grecku

Na początku dziękuję za wszystkie życzenia i gratulacje, jesteście Kochani.
Lubicie dania innych narodów? Jadacie? Gotujecie? Próbujecie?
Robiłam już z greckiej kuchni sporo dań min. spanakopitę [ klik ] i zapewniam że tiropita jest równie pyszna.
Spróbujcie i zajadajcie się.
Tiropita.

Składniki:
  • 300 g sera feta lub innego kanapkowego solankowego
  • 1 opakowanie - 375 g - ciasta francuskiego
  • 200 g sera żółtego
  • 200 g szynki, kiełbasy - u mnie salami wieprzowo - jeleń
  • 1/2 gomułki oscypka
  • mała cukinia
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki oliwy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz czarny
  • sól morska

Przygotowanie tiropity:
  • Natłuszczamy naczynie do zapiekania oliwą.
  • Połowę ciasta francuskiego rozciągamy na dnie naczynia.
  • Ser feta rozdrabniamy i mieszamy z rozkłóconymi jajami.
  • Ser żółty, kiełbasę, cukinię kroimy w kostkę i mieszamy z rozkłóconymi jajami.
  • Wlewamy mleko i wsypujemy natkę pietruszki posiekaną wcześniej.
  • Farsz równomiernie rozprowadzamy na cieście i posypujemy startym serem oscypek.
  • Przykrywamy druga częścią ciasta francuskiego.
  • Polewamy pozostałą oliwą.
  • Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 minut aby wierzch ładnie się przyrumienił.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.

2 komentarze

  1. uwielbiam takie jedzonka, mniam mniam!

    zapraszam na pomarańczowe ciasto!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam próbować nowych rzeczy!

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger