Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 3 maja 2013

Żur na zakwasie

Pyszna to zupa no nie?
Czy jest ktoś kto nie lubi żurku?
Pytanie powinnam zadać nazajutrz każdemu kto jest po imprezie na kacu.
Jest znakomity na kaca i tyle.
Zapraszam na pyszny żurek.

                   Składniki:
  • 1 szklanka zakwasu na żur - przepis jest tu [ klik ]
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr wody z parzenia białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 200 g wędzonej szynki
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka świeżo tartego chrzanu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 4 laski białej kiełbasy
  • 4 ziemniaki 
  • jaja na twardo 
Szynkę kroimy w grubą kostkę tak samo jak ziemniaki.
Kiełbasę po sparzeniu w plasterki.
Cebulę kroimy w kosteczkę razem z czosnkiem i podsmażamy na maśle.
Do wody od parzenia kiełbasy wrzucamy pokrojone ziemniaki, liść laurowy i gotujemy 10 minut a następnie wkładamy kiełbasę, szynkę oraz cebulkę podsmażoną na maśle. 
Gotujemy chwilę.
Następnie dodajemy zakwas a po zagotowaniu śmietanę i ponownie zagotować.
Na koniec dodajemy majeranek , świeżo starty chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
 Podajemy z cząstkami jaj ugotowanych na twardo.
Smacznego.   
 

2 komentarze:

  1. zapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks