Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

piątek, 28 czerwca 2013

Chińska surówka

Dopiero co pisałam Wam o czipsach truskawkowych a teraz zaproponuje równie prosta surówkę.
Jeśli są tu zwolennicy chińszczyzny to ta surówka jest tym czego szukają.
Powiem Wam po cichu ze jak się "przegryzła" po godzinie to jadłam jak szalona i nie mogłam przestać.
Popróbujcie zresztą sami.


                   Składniki:
  • 1 główka białej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 250 ml octu ryżowego - 1 szklanka
  • 180 g  cukru - 3/4 szklanki
  • 120 ml oleju ryżowego - 120 ml
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli morskiej

Do garnka wlewamy ocet ryżowy, olej ryżowy, wsypujemy cukier i sól i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści.
 Kapustę szatkujemy drobno a marchewkę po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mieszamy w garnku kapustę z marchewką i dodajemy zmiażdżony czosnek.
Zalewamy roztworem octowym i mieszamy.
Następnie wstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie surówka gotowa, mniam.
Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni ale zapewniam że nie wytrzyma tych kilku dni.

Smacznego.
                Inspiracja stąd [ klik ]           

16 komentarzy:

  1. Ta surówka musi być fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona jest fantastyczna, koniecznie do wypróbowania.

      Usuń
  2. Pycha, wierzę na słowo:) Zosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) Może podam taką do jakiegoś mięska, gdy przyjdą goście na moją 18 :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzis zrobilam ,jest pyszna !!! idealna jak w knajpce chinskiej!!! polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Można zamiast białej kapusty użyć kapuste pekińską?

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczna, zapisuje w kajeciku. Zrobiłam z połowy porcji dla 4 osób. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks