Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 19 czerwca 2013

Cukier jaśminowy

Kolejny przepis na wykorzystanie kwiecia jaśminowca.
Pachnie przepięknie.
Cukier wykorzystam potem do deserów i wypieków.
Zrobiłam go na razie tylko z jednej garści płatków ale muszę koniecznie dorobić bo pachnie cudownie.

                  Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • garść płatków jaśminowca - same płatki z pręcikami

 Obrane płatki wkładamy do moździerza, zasypujemy cukrem i ucieramy aż zrobi się papka.
Papkę jaśminową należy cienką warstwą rozłożyć na talerzu i suszyć do momentu wyparowania całego soku.
Od czasu do czasu należy przemieszać cukier widelcem aby równomiernie się suszył.
Trwa to zazwyczaj ok. 48 godzin.
Potem zamykamy cukier w szczelnym pojemniku i otwieramy tylko gdy potrzebujemy użyć.
Można taki cukier zmielić i będziemy mieli cukier puder jaśminowy.

 Smacznego.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam jaśmin, za jego delikatność a za razem mocny niepowtarzalny aromat. Świetny pomysł na jego wykorzystanie. Już widzę jak taki cukier łącze z kruchym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks