piątek, 28 czerwca 2013

Czipsy truskawkowe

Próbowałam już wielu sposobów na zachowanie zapachu truskawek na dłużej a ten jest znakomity.
Już podczas suszenia pachniało w całym domu lepiej niż niejeden odświeżacz do powietrza.
Polecam serdecznie taki sposób konserwowania owoców.
Czipsy można użyć do dekoracji, deserów, ciast i jako przekąskę, zdrowa przekąskę.
Polecam serdecznie.



Składniki:
  • truskawki
  • suszarka do suszenia warzyw i owoców albo piekarnik

Przygotowanie czipsów:
  • Nie ma tu nic skomplikowanego.
  • Truskawki wraz z szypułkami myjemy na sicie, obieramy a następnie kroimy w plasterki.
  • Plastry układamy na sitach suszarki lub na blasze piekarnika.
  • W suszarce suszymy aż będą suche i chrupiące a w piekarniku nastawiamy temperaturę na 50- 60 stopni i suszymy aż będą chrupiące od czasu do czasu podważając czipsy aby się nie przykleiły do blachy.

Zawsze uważam że w prostocie siła.
Smacznego.

1 komentarze

  1. świetny pomysł:) też sobie taki zrobię:) zazwyczaj robiłam z jabłek takie ale czemus ama nie wpadłam na truskawki:) świetne:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger