Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 30 czerwca 2013

Kapusta po chińsku

Ja zrobiłam chińską surówkę, która jest tutaj [ klik ] a Ula zaraz zaproponowała chińską kapustę.
Przepis jest od pani która pracuje w chińskiej restauracji.
Kapusta w słoikach może stać ok. miesiąca w lodówce i jest jakby bazą do wszelakich surówek.
Można ja wyjadać samą, tak też robię najczęściej albo użyć jako bazy do innych surówek np. z porem, marchewką czy papryką i oliwą.
Róbcie i zajadajcie na zdrowie.
Uli dziękuję za inspiracje.

                     Składniki:
  • główka kapusty czerwonej - teraz młode są niewielkie ok. 1 kg
  • główka kapusty białej ok. 1 kg
  • 4 łyżeczki soli
                     Na zalewę:
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 %
Kapustę należy drobno poszatkować, każdą oddzielnie.
Potem każdą należy zasypać 2 łyżeczkami soli, trochę docisnąć pięścią aby zmiękła szybciej i odstawić na 1 godzinę.
Do garnka wlewamy wodę gazowaną, ocet i olej a następnie wsypujemy cukier i mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści.
Następnie  połowę zalewy wlewamy do kapusty białej a połowę do czerwonej.
Przekładamy kapustę do słoików lub tak jak ja do szczelnych pojemników i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę a potem do 30 dni.
Ciekawe jak długo wytrwa u Was bo u mnie połowa czerwonej już zjedzona na dzisiejszy obiadek.
Jest przepyszna, polecam z ręka na sercu.
Smacznego i na zdrowie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks