niedziela, 16 czerwca 2013

Sernik truskawkowy z truskawkową galaretką

Skoro sezon truskawkowy trwa sernika z truskawkami zabraknąć nie może.
Serniki to moje hobby, ten wymyśliłam tak szybko że nie nadążałam spisywać składników.
Ponieważ użyłam tu pierwszy raz tortownicy silikonowej, wyjmując z pieca uważałam natomiast potem jak włożyłam już do lodówki forma się lekko przycisnęła i powstało serducho.
Na przyszłość trzeba bardziej uważać na silikonowe formy aby nie zniekształcić ciasta.
Zapraszam jednak na pyszny sernik mocno truskawkowy.

Składniki na spód:
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 125 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 
Przygotowanie spodu:
  • Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy dno tortownicy - moja miała 28 cm średnicy - nie schładzamy.
Masa serowa:
  • 900 g sera homogenizowanego naturalnego
  • 6 jaj
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 400 g musu z truskawek
  • 1 budyń śmietankowy - 60 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Przygotowanie masy serowej:
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną pianę.
  • Ubić śmietankę na sztywną pianę.
  • Truskawki obrać i zmiksować na mus.
  • Żółtka ubić na puszystą masę i dodać budyń i mąkę ziemniaczaną.
  • Do masy żółtkowej dodajemy ser, miksujemy a następnie mus z truskawek.
  • Po wymieszaniu dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy łyżką a na końcu pianę ubitą z białek.
  • Mieszamy delikatnie i wylewamy masę serową na przygotowany spód.
  • Pieczemy 90 minut w temperaturze 170 C.
  • Po upieczeniu zostawiamy sernik 30 minut w piekarniku wyłączonym i lekko uchylonym.
Na galaretkę:
  • 1/2 szklanki wody
  • 600 g truskawek + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie galaretki:
  • Truskawki zmiksować na mus, dodać wodę, cukier i zagotować.
  • Dodajemy wtedy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.
  • Jak sernik przestygnie wylewamy chłodną galaretkę na środek sernika, mnie zrobiło się efektowne wgłębienie w sam raz na galaretkę.
  • Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i wkładamy sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis mojego autorstwa.

5 komentarze

  1. Bardzo serdecznie zapraszamy na naszego bloga :)
    http://modnystyl2013.blogspot.com/
    Każdego dnia nowe wpisy! Dużo ciekawych artykułów!
    Nasz blog dotyczy zdrowia, medycyny, żywienia, porad, mody, stylu, ciekawostek i wielu innych.
    Po lewej stronie znajduje się wtyczka społecznościowa gdzie można nas w szybki sposób polubić :)
    Redakcja ModnyStyl2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj!Zrobiłam wg.Twojego przepisu syrop z babki lancetowatej.Z kwiatów bzu zrobiłam także syrop i winko jest w trakcie .mam jednak watpliwość co do wina gdyż jest mętnego koloru póki co.nie wiem czy sie nie zepsuło?
    Co myslisz?
    Pozdrowionka ciepłe-aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wina z kwiatów jeszcze nigdy nie robiłam więc moge tylko gdybać. Mysle jednak że poczekaj jeszcze na rozwój wypadków. Niektóre wina sa mętne a potem się je po prostu klaruje.

      Usuń
    2. Mam własnie taka nadzieję że wybuzuje najpierw.Miłego dnia-aga

      Usuń
  3. Takie serducho prezentuje się uroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger