piątek, 26 lipca 2013

Calzone

Postanowiłam zgłosić pasztet z selera z oliwkami do konkursu i dlatego proszę wszystkich moich czytelników o głosy o tu [ klik ]
Pyszny, wielki, aromatyczny pieróg.
Jakby ktoś jeszcze nie posiadł tej wiedzy to cytuję za Wikipedią:
Calzone - potrawa kuchni włoskiej. 
Jest to rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga. 
No to zaczynamy.

                     Składniki ciasta: ( na dwa duże pierogi )
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych - użyłam z "Chleb na zdrowie"[ klik ]
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 300 ml letniej wody
 Drożdże i cukier mieszamy z wodą i odstawiamy na 5 minut.
Następnie do wody z drożdżami dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto, najpierw w misce a jak składniki się połączą wykładamy je na podsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie, sprężyste i miękkie ciasto.
Ciasto należy oprószyć mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
                Na farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 300 g szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 2 kule mozzarelli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekane liście szpianku do momentu aż nie zwiędną.
Zdejmujemy szpinak z patelni a na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojone w plastry pieczarki.
Jak lekko się zrumienią dodajemy posiekany czosnek i tymianek a następnie masło, sól i pieprz.
Smażymy wszystko jeszcze chwilę.
Pomidory kroimy  w kostkę i wrzucamy  na patelnię,  dusimy do momentu aż płyn odparuje.
Dodajemy szpinak i mieszamy.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto które odpoczywało teraz dzielimy na połowę i każdą rozwałkowujemy na placek ok. 30 cm średnicy i grubości 5 mm.
Na każdym placku na środku układamy porcje farszu, posypujemy pokrojoną mozzarellą i składamy na połowę.
Sklejamy starannie brzegi aby farsz podczas pieczenia nie wyleciał.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze pierogi.
Pieczemy w maksymalnie gorącym piekarniku na najwyższej półce ok. 15 minut.
Pierogi powinny się zrumienić.
Pyszne włoskie danie.
Smacznego.
            Pomysł na ciasto Jamie Oliver
            Pomysł calzone od Eintopf [ klik ]

10 komentarze

  1. Uwielbiam calzone, wygląda smakowicie :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten przepis :) Jest mój ulubiony szpinak, są pieczarki :) Super! Ciekawe czy jakby dodać drobno pokrojonego kurczaka to byłoby dobre :)
    Oddałabym na Ciebie głos w każdym konkursie za te wspaniałe przepisy, ale nie posiadam facebooka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha:) Ja bym dodała jeszcze oleju, do pizzy zawsze dodaję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię calzone z różnymi farszami. Ja do ciasta dodaję jeszcze olej ( z oryginalnego przepisu włoskiego z Sycylii)

    OdpowiedzUsuń
  5. też często robię calzone:) bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za super przepis! Właśnie takiego czegoś szukałem :) W farszu nie podobają mi się tylko grzyby, ale to dlatego, że ja ich nie jem :P Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie mi trochę podobne do tego, co można dostać w pizzeriach. Już parę zawaliłem i potem kończyło się na telefonie do Dominium, które ma lokal kilka ulic od mojego domu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje Maćku że wszystko będzie ok a Dominium zarobi na kimś innym.
      Mysle że nie może się nie udać. Powodzenia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger