poniedziałek, 29 lipca 2013

Indyk Cajunów ze smażoną cytryną

Na początek trochę prywaty, poproszę o głosy na moje dwa dania w konkursach:
1.Pasztet z selera z oliwkami [ klik ]
2.Sakiewki naleśnikowe z serkiem i szpinakiem [ klik ]
Teraz proponuję bardzo soczystego, aromatycznego indyka Cajunów, potrawę kuchni meksykańskiej.

Mieszanka przypraw Cajunów:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo potrzeba:
  • filet z indyka ok. 1000 g
  • 2 cytryny
  • ulubione warzywa do podania
Przygotowanie dania:
  • W miseczce mieszamy olej, sok z cytryny, oregano, tymianek, paprykę, czosnek w proszku, pieprz cayenne, pieprz czarny , sól oraz kminek.
  • Filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w mieszance przypraw.
  • Odstawiamy na 30 minut.
  • Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy indyka przez 5-10 minut do miękkości obracając mięso co jakiś czas.
  • W międzyczasie przekrawamy cytryny na połowy i smażymy na małej patelni aż sczernieją na dole ok. 2 minut.
  • Podajemy indyka z ulubionymi warzywami i smażonymi cytrynami.
Smacznego.
Przepis z książki "Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris

2 komentarze

  1. super przepis! Nie widziałam nigdy smażonej cytryny w takiej postaci :)
    Zapraszam na mojego nowego bloga o tematyce kosmetycznej http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger