poniedziałek, 15 lipca 2013

Kruchy torcik z bezą i porzeczkami

Wiem ze wiele osób nie przepada za porzeczkami ale na ten tort skuszą się nawet Ci co za nimi nie przepadają.
Słodycz bezy rekompensuje kwaśność porzeczek.
Do wypieku użyłam porzeczek białych i czerwonych.
Zapraszam serdecznie.


                      Składniki na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli

                     Składniki na bezę:
  • 5 białek z jaj
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • niepełna szklanka cukru
  • 500 g porzeczek białych  i czerwonych

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajo i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Z 2/3 ciasta rozwałkować placek wielkości tortownicy czyli 20 cm.
Z reszty ciasta zrobić wałek i wylepić boki tortownicy.
Ciasto ponakłuwać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać ocet  a następnie dodawać po trochu cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.
Do masy bezowej włożyć umyte i osączone porzeczki.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Temperaturę nastawiamy na 140 stopni i suszymy naszą bezę przez ok.1,5 godziny lub do momentu aż piana zbrązowieje.

Po upieczeniu ciasto schłodzić a następnie włożyć na 2 godziny do lodówki.
Smacznego.
                       Przepis własny.

2 komentarze

  1. Robię bardzo podobne ciasto i zdecydowanie jest to moje ulubione ze wszystkich. A do tego mam z nim bardzo miłe wspomnienia, bo mama zawsze przygotowywała mi je na imieniny :) szkoda tylko, że ma tyle kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tak bardzo dużo bo ok. 200 kalorii porcja, a ile witaminy C tutaj jest, Mozna sie skusić :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger