sobota, 20 lipca 2013

Pizza z kurkami

Pisałam Wam w poście [ klik ] o sklepie "Chleb na zdrowie"i o jego propozycji.
Jedną z mieszanek którą wtedy otrzymałam była mieszanka : oryginalne ciasto na pizzę włoską.
Już po upieczeniu pizzy mogę z czystym sumieniem polecić wszystkim ową mieszankę bo warto.
Ciasto jest puszyste i znakomite i choć nie jadłam nigdy oryginalnej włoskiej pizzy teraz mogę sobie wyobrazić że smakuje bajecznie.
Zapraszam do sklepu i do zakupów tutaj [ klik ]

          Składniki:
  • mieszanka do wypieku oryginalnego ciasta na pizzę włoską
  •  
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 4 cienkie plastry wędzonego baleronu
  • 3 plastry sera salami
  • 250 g sera miękkiego podpuszczkowego dojrzewającego z porostem pleśni chaource
  • 4 gałązki bazylii cytrynowej
                  Farsz z kurek:
  • 150 g kurek
  • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
  • 1/2 łyżeczki warzywka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
Kurki myjemy, siekamy lub jak mniejsze to całe i podsmażamy na maśle pod przykryciem ok. 5-6 minut.
Kurki puszczą sok i wówczas dodajemy warzywko lub jak ktoś uważa sól.
Dodajemy posiekany estragon.
Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki wody i zagęszczamy sos.
Zagotowujemy a potem odstawiamy do przestygnięcia.
Zabieramy się za ciasto.
Ciasto musi leżakować w lodówce więc dla zapracowanych proponuję aby zarobić je rano przed pracą a po powrocie wykańczamy naszą pizzę.
Lub jest jeszcze jeden, krótszy sposób proponowany przez producenta i jest on na etykiecie mieszanki.
A więc tak:
Wlewamy 210 g wody o temperaturze 18 C do naczynia w którym będzie się ciasto mieszało oraz 20 g oliwy z oliwek i wsypujemy zawartość dużej i małej torebki.
Ciasto mieszamy ok. 20 minut, najlepiej robić to hakami miksera lub tak jak ja mieszałam w  wypiekaczu do chleba ze specjalnym programem do mieszania.
Po 20 minutach mieszania ciasto należy ukształtować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 8-12 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy na dwie mniejsze lub jedną dużą pizzę i przenosimy ciasto do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy pod przykryciem na 45 minut.
W tym czasie kroimy pomidory w plastry, ser salami w kostkę, cebulę w piórka a ser z pleśnią w plastry - uwaga jest bardzo delikatny.
Bazylię cytynową siekamy.
Po 45 minutach gdy ciasto podrośnie nakładamy na nie kurki w sosie równomiernie rozsmarowując tak aby sos pokrył całe ciasto, a na kurkach układamy plastry baleronu, układamy cebulkę oraz rozsypujemy ser salami.
Posypujemy bazylią i układamy ser z pleśnią.
Wstawiamy do gorącego piekarnika , 200 C i pieczemy 15 minut.
Ja podałam z sosem czosnkowym np. takim [ klik ]
Może powiecie że wyrabianie tego ciasta jest czasochłonne ale można sobie to tak ustawić że nie zajmie nam to dużo czasu a efekt jest tego wart.
Pamiętajcie że artykuły ze sklepu "Chleb na zdrowie" są bez polepszaczy i konserwantów i bez składników "E" a także nie zawierają GMO.
Zapraszam do odwiedzenia sklepu tutaj [ klik ]

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger