Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 10 lipca 2013

Syrop ze stokrotek

Ponieważ kwiatki uwielbiamy jeść, fotografować to i syrop będzie akurat.
Nawet nie wiedziałam że stokrotki tyle dobra niosą w swoim wątłym ciałku.
Stokrotki  zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, saponiny,  garbniki, kwasy, sole mineralne, witaminy.  
Stokrotki mają przede wszystkim działanie moczopędne, odtruwające, zapobiegają powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej, regulują przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, regulują wypróżnienia i cykl miesiączkowy.
Surowcem zielarskim jest cała roślina z liśćmi lub sam kwiat (koszyczek) stokrotki. 
Można go suszyć  w temp. do 40 stopni C, a potem robić napar: 2 łyżki kwiatów lub ziela zalać 1 szklanką wrzątku; parzyć pod przykryciem 20 minut, przecedzić. 
Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki, niemowlęta - 1-2 łyżeczki płynu 3-4 razy w ciągu doby.
Ja zapraszam na pyszny syrop.
Ma piękny kremowo-różowy kolor i pachnie cudnie.



                    Składniki:
  • 2 szklanki całych kwiatów stokrotek
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
 Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy sok z połowy cytryny i wrzucamy całe kwiatki stokrotek.
Gotujemy ok. 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, można na noc.
Rano przecedzamy stokrotki przez sito, odciskamy i syrop przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy lub zużywamy do wody czy deserów na bieżąco.
 Smacznego.
 Przepis i informacje o właściwościach stokrotek z "Maja w ogrodzie" - tutaj [ klik ]

2 komentarze:

  1. Robiłam w tamtym roku, pyszny jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja stosuję napar z rumianki i stokrotki na bóle głowy:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks