Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 4 sierpnia 2013

Chałka z makiem

Jest pyszna, jest puszysta, jest lekka jak piórko i znika.....szybko....za szybko.
Zróbcie sobie na domowe śniadanie a uwierzycie w moje słowa.
Zapraszam na pyszna chałkę.

                 Składniki:
  • 335 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 105 ml mleka
  • szczypta soli
  • 42 ml oleju
  • 1 małe jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • mak niebieski do posypania 
  • jajo do smarowania

 Podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ale nie gorące.
Dodajemy do niego 2 łyżki mąki, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
W jednej misce mieszamy jajo z żółtkiem i olejem.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą.
Do  miski z mąka dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz zawartość miski z jajami.
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoja objętość.
Wtedy wykładamy je na blat posypany mąką, dzielimy na trzy równe kawałki i wałkujemy z każdego długi wałek.
Wałki splatamy w warkocz.
Spleciona chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
Chałkę smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy makiem.
Odstawiamy ponownie do wyrosnięcia.
Pieczemy ok. 20 minut w 190 C.
Smacznego.
             Pomysł na chałkę tutaj [ klik ]

3 komentarze:

  1. rewelacja, bardzo lubię chałkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa chałka z mlekiem :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak że aż chce sie zjeść. Nigdy nie odważyłam się upiec chałki.. ale ten przepis zdecydowanie mnie zachęcił:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks