Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 28 sierpnia 2013

Szybki chleb na drożdżach i mleku ukwaszonym

Zapraszam dziś na wilgotny i pachnący chleb na mleku ukwaszonym.
Dzięki dodaniu mleka chleb utrzymuje wilgotność i świeżość przez długi czas.
Polecam serdecznie, bo robi się go błyskawicznie i rośnie tylko godzinę od momentu zrobienia ciasta a jeśli chodzi o wypiek chleba to jest to błyskawicznie.

                       Składniki: ( porcja na 3 keksówki )
  • 1 kg maki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 150 g otrębów pszennych
  • 430 ml mleka ukwaszonego-acidofilnego
  • 550 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • garść pestek słonecznika
  • duża garść posiekanych ziół: szałwia ananasowa, kolendra, bazylia cynamonowa

Mąkę wsypałam do miski razem z otrębami, posiekanymi ziołami, cukrem i solą.
Wszystko razem wymieszałam a potem wkruszyłam drożdże i dodałam mleko ukwaszone a także ciepła wodę.
Dużą łychą drewnianą wszystko wymieszałam, ciasto jest dość luźne.
Trzy foremki keksowe wysmarowałam masłem i wysypałam mąką a następnie przełożyłam do nich ciasto.
Foremki przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.
Trzeba podglądać bo rośnie naprawdę szybko.
Piekarnik rozgrzałam do 190 C i przy wstawianiu do pieca a po wyrośnięciu spryskałam chlebki wodą ze spryskiwacza.
Piekłam przez 50 minut a po upieczeniu zaraz wyjęłam z foremek aby nie zaparowało i studziłam na kratkach.
Smacznego.
                   Pomysł własny.

6 komentarzy:

  1. ..pierwszy raz słyszę o mleku ukwaszonym - ciekawy przepis :)...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, zjadłabym takiego pachnącego...:)Gosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno wypróbuję dodam tylko mąki orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie wypiekam , uzylam maki spelt, dodalam jogurtu zaniast mleka kwasnego, ziaren dyni, pokruszone orzechy wloskie, troche ziarek chia, troche czabru, proprocje "na oko" rzeczywiscie ciasto rosnie szybko. Zaraz wstawqiam do piekarnika..
    Swietny blog, bede tu czesto zagladala

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks