Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa krem z botwinki

Botwinkę uwielbiam, zwłaszcza wiosną bo pachnie wtedy obłędnie.
Teraz natomiast postanowiłam zrobić krem z botwinki i naprawdę polecam, bo wyszedł znakomity.
Część liści zostawiłam nie zmiksowanych do dekoracji.
Natomiast do kremu podałam grzanki z masłem czosnkowym i jest to dobre połączenie.
Zapraszam na krem z botwinki z czosnkowymi grzankami.

                   Składniki:
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • grzanki czosnkowe

 Liście botwiny wraz z buraczkami umyłam i posiekałam.
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ósemki.
Marchewkę obrałam i pokroiłam na kawałki.
Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości.
Potem dodałam koperek i zagotowałam.
Zupę zdjęłam z ognia i odłożyłam kilka liści botwiny do dekoracji a resztę zmiksowałam na gładką masę.
Zupę ponownie postawiłam na ogniu, dodałam śmietankę, sól, cukier oraz sok z cytryny do smaku i mieszając zagotowałam.
Zupa gotowa do podania z grzankami.

 Smacznego.
                Pomysł własny.

2 komentarze:

  1. Botwinka <3! Nigdy nie próbowałam z niej zrobić kremu! Muszę wypróbować!
    pzdr

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks