czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa krem z botwinki

Botwinkę uwielbiam, zwłaszcza wiosną bo pachnie wtedy obłędnie.
Teraz natomiast postanowiłam zrobić krem z botwinki i naprawdę polecam, bo wyszedł znakomity.
Część liści zostawiłam nie zmiksowanych do dekoracji.
Natomiast do kremu podałam grzanki z masłem czosnkowym i jest to dobre połączenie.
Zapraszam na krem z botwinki z czosnkowymi grzankami.

Składniki:
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • cukier trzcinowy
  • grzanki czosnkowe

Przygotowanie zupy:
  • Liście botwiny wraz z buraczkami umyłam i posiekałam. 
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ósemki.
  • Marchewkę obrałam i pokroiłam na kawałki.
  • Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości.
  • Potem dodałam koperek i zagotowałam.
  • Zupę zdjęłam z ognia i odłożyłam kilka liści botwiny do dekoracji a resztę zmiksowałam na gładką masę.
  • Zupę ponownie postawiłam na ogniu, dodałam śmietankę, sól, cukier oraz sok z cytryny do smaku i mieszając zagotowałam.
  • Zupa gotowa do podania z grzankami.

Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

  1. Botwinka <3! Nigdy nie próbowałam z niej zrobić kremu! Muszę wypróbować!
    pzdr

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger