Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

wtorek, 24 września 2013

Ciasto z brzoskwiniami

Pyszne i bardzo ładne dla oka ciasto z brzoskwiniami.
Zapraszam na ciasto które jest i chrupkie i piankowe a słodycz brzoskwiń nadaje mu delikatności.
                Składniki na ciasto: ( blaszka 24 x 24 )
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru różanego
              Składniki na pianę:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 dużych brzoskwiń
  • cukier puder do posypania
Z podanych na ciasto składników zagniotłam szybko ciasto i podzieliłam je na dwa kawałki.
Jeden to 1/3 ciasta a drugi to 2/3 ciasta, zrobiłam z nich kule.
Każdy kawałek oddzielnie zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do zamrazarki.
Po godzinie wyjęłam większy kawałek ciasta i starłam na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Ciasto tarłam na dużych oczkach.
Brzoskwinie pokroiłam na połówki, wyjęłam pestki i połówki zamieniłam na pół księżyce.
Ułożyłam połowę na startym cieście i włożyłam blaszkę do nagrzanego do 180 C piekarnika na 20 minut.
W tym czasie zrobiłam pianę.
Ubiłam białka na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodałam cukry oraz po kolei cały czas mieszając budyń i kisiel.
Na końcu dalej mieszając dodałam olej małym strumieniem.
Piana wyszła gęsta i lśniąca.
Wyłożyłam pianę na podpieczony spód z brzoskwiniami. 
Na pianę wyłożyłam drugą część brzoskwiń a na nie starłam pozostawioną 1/3 ciasta.
Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam jeszcze 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam grubo cukrem pudrem.
Smacznego.

11 komentarzy:

  1. fajne ciacho i jak ładnie wygląda z tymi zębato poukładanymi brzoskwinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda...musze kiedy zrobic..takiej piany jeszcze nie robilam [ z budyniem, kisielem i olejem]..

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne! już wiem co upiekę na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, placek dobry tylko ja bym do piany nie dawała budyniu psuje smak

    OdpowiedzUsuń
  5. placek dobry tylko ja nie dawałabym juz budyniu bo psuje smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Sylwio że nie popsuł a tylko wzbogacił a bez niego pianka nie będzie miała charakterystycznej sprężystości.

      Usuń
  6. Prosze jak ładnie sie prezentuje

    pozdrawiam i zapraszam do udziału w moim rozdaniu:

    http://czerwonafilizanka.blogspot.com/2013/09/rozdanie.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks