Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 26 września 2013

Jajecznica z rydzami

Muszę Wam się przyznać że to moje pierwsze z życiu spotkanie z rydzami.
I jeszcze do tego nie było to spotkanie w lesie tylko na "Starym Kleparzu" w Krakowie.
Ponieważ nie próbowałam nawet rydzów nie mogłam się oprzeć  i kupiłam cały koszyczek a teraz mogę powiedzieć że są pyszne i szkoda tylko że w łódzkich lasach ich nie znajdę.
Zapraszam na pyszną jajecznicę z rydzami.

                 Składniki:
  • 10 średnich kapeluszy rydzów
  • 4 jaja
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • plaster wędzonego boczku
  • laska kiełbasy śląskiej
  • sól
  • pieprz
  • twardy ser do posypania
 Rydze oczyściłam, umyłam i osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam masło i dusiłam na nim pokrojoną w pół plastry cebulę.
Następnie na patelnię włożyłam rydze i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut.
Wtedy na patelnię włożyłam pokrojoną w plastry kiełbasę i w kostkę pokrojony boczek.
Smażyłam aż boczek się wytopił.
Na koniec wlałam rozmącone jaja i smażyłam do dość twardej konsystencji.
Dodałam sól i pieprz do smaku.
Już na talerzach posypałam startym serem - u mnie był to dojrzały koryciński.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Profanacja rydzów.................

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niby dlaczego?
      Piekne rydze nadają delikatności jajecznicy.
      Nie rozumiem Twojej wypowiedzi ANONIMIE, może byś się podpisał.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks