Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

środa, 11 września 2013

Pesso i dwa pyszne dania

Wiecie co to Pesso?, ja też do tej pory nie wiedziałam.
Jednak dzięki współpracy z firmą Wodzisław dowiedziałam się dokładnie co to Pesso i z czym to się je.
Myślałam dotąd jak pewnie większość że firma robi tylko galaretki, kisiele oraz budynie a tu się okazuje że jeszcze w swojej ofercie mają takie pyszne i takie zdrowe produkty.

Pesso to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych.
Teraz szybko i wygodnie przyrządzisz zdrowy posiłek. 
Wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. 
Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania.
 Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również dań obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. 
Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek.
Ja podam Wam dwa przykładowe dania które zrobiłam z użyciem Pesso.
Oba były szybkie i rewelacyjnie smakowały.
Z czystym sumieniem polecam nowy produkt którego wcześniej nie znałam a teraz uwielbiam.
                                   Gryczotto 
             Składniki:
  • 1 opakowanie Pesso pszenno-gryczane
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
 Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanym oleju.
Następnie dodałam umyte i pokrojone w plastry pieczarki.
Dusiłam na małym ogniu dodając następnie bulion.
Zagotowałam i zdjęłam z ognia, po czym dodałam Pesso  pszenno-gryczane, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 5 minut.
Przed samym podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.
                           Sałatka z jajem i boczkiem
              Składniki:
  • 1/2 szklanki Pesso pszenno-kukurydziane
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 jaja
  • 100 ml kwaśnej śmietany 12% 
  • 2 cebulki dymki
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia omletu
Pesso zalałam wrzątkiem i odstawiłam n 5 minut.
Plastry boczku zrumieniłam na rozgrzanej patelni.
Jaja roztrzepałam widelcem a następnie wylałam je na patelnię na której rozgrzałam oliwę.
Piekłam omlet po dwie minuty z każdej strony i pozostawiłam do ostudzenia.
Chłodny omlet pokroiłam w paseczki.
W salaterce wymieszałam śmietanę z octem, dodałam sól i pieprz, następnie gotowe Pesso oraz paseczki omletu.
Wymieszałam, wyłożyłam na talerze i  udekorowałam plastrami chrupiącego boczku i posypałam posiekaną dymką.
Dwa pyszne dania, szybkie i zdrowe na śniadanie lub obiad.
Spróbujcie koniecznie.
Smacznego.
         Pomysły na dania z ulotki do Pesso. 

6 komentarzy:

  1. Gryczotto wygląda bardzo smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe. Przypomina kaszkę kuskus.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam kiedyś ale nigdy nie próbowałam:))) może teraz wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. pryczotto wizualnie nie przyapdlo mi do gustu ale zapewne dobrze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje że "pryczotto" napisałaś przypadkiem.
      Moje danie to gryczotto i smakuje wyśmienicie, ale trzeba spróbowac aby wydać sądy, natomiast wizualnie mogło Ci nie przypaść do gustu jeśli nie lubisz kaszy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks