Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 9 września 2013

Pijane brzoskwinie pod zabajone

Dzisiejszy deser to trzeci test wina Celebro.
Muszę się Wam przyznać że bardzo mi wino posmakowało i będziemy go używać do wielu jeszcze potraw i obiadów.
Moje poprzednie potrawy z Celebro znajdziecie tutaj [ klik ] oraz tutaj [ klik ]
Jeśli natomiast chcielibyście dołączyć do klubu Celebro a zachęcam to zapraszam tutaj [ klik ] 


                 Składniki:
  • 4 duże brzoskwinie 
  • 100 ml wina różowego półsłodkiego Celebro
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
Brzoskwinie pokroiłam w pół księżyce i na łyżce masła i z 2 łyżkami cukru podsmażyłam kilka minut.
Następnie zalałam brzoskwinie winem Celebro i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Odstawiłam patelnię z ognia.
                      Zabajone:
  • 4 żółtka
  • 66 g cukru
  • 134 g wina różowego półsłodkiego Celebro
W garnku zagotowałam wodę tyle aby sięgała do połowy garnka a miska na nim postawiona nie zanurzała się w wodzie.
Żółtka wlałam do miski, dodałam cukier i ciągle ubijałam - ja trzepaczką ręczną - do momentu aż żółtka zbielały.
Dalej ciągle ubijałam a miskę postawiłam na garnku z gotującą się wodą.
Dalej energicznie mieszałam wlewając powoli wino i ubijałam aż masa stała się gęsta i puszysta.
Wtedy zdjęłam miskę z garnka i jeszcze chwilę mieszałam.
Do pucharków na dno włożyłam "upite" brzoskwinie, zalałam puszystym zabajone i poukładałam na wierzchu resztę brzoskwiń.
Podałam od razu aby zabajone się nie rozwarstwiło i nie opadło.
Można użyć do deseru innych owoców i tez będzie ok.
Smacznego.
                 Pomysł własny.

3 komentarze:

  1. Wyglada baaardzo smakowicie :) Własnie szukalam podobnego przepisu :)
    Zapraszam do sibie na pyszne polędwiczki z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, no świetnie to wygląda.
    Musi być pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks