Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 października 2013

Chleb na zakwasie z ziarnami

Dawno o chlebie nie pisałam co? hi hi, uwielbiam piec i Wy o tym już wiecie.
Ten chleb jest tak pyszny i puszysty i chrupiącą ma skórkę że może w końcu zachęcę kogoś do upieczenia własnego chleba.
Zapewniam że warto.

                Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego  dokarmionego dzień wcześniej - jak zrobić zakwas znajdziecie tutaj [ klik ]
  • 1/2 szklanki mąki żytniej 1750
  • 1/2 szklanki letniej wody
Składniki wlałam do miski, wymieszałam i pozostawiałam w ciepłym miejscu pod przykryciem na 24 godziny.
              Chleb właściwy:
  • 1 kg maki pszennej 450
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych stabilizowanych
  • 3 łyżeczki soli
  • cały zaczyn
  • 3 szklanki letniej wody
             Do posypania:
Wszystkie składniki umieściłam w misce i drewnianą łyżką wymieszałam wszystko na jednolite ciasto.
Odstawiłam pod przykryciem  w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przemieszałam łyżką aby je odgazować.
Po następnej 1,5 godzinie ponownie ciasto odgazowałam.
Po 3 godzinach licząc od początku ciasto przełożyłam do dwóch form keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych mąką i posypałam je mieszanką ziaren dynia+słonecznik.
Pozostawiłam w formach pod przykryciem na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekłam 45 minut w temperaturze 190 C.
Po wyjęciu i upieczeniu natychmiast wyjęłam z foremek i studziłam na kratkach.
Smacznego.
Przepis własny.

3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie! Środek musi być pyszny :) je tez wczoraj upiekłam chleb na zakwasie - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.Upiekłam ten chlebek.Troszkę zmieniłam składniki,ale jest pyszny i mało z nim roboty.Dziekuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale sie ciesze jak tak piszecie.
      Fajnie że smakował :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks