Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

poniedziałek, 21 października 2013

Lekki tort z nadzieniem agrestowym

Macie mrożony agrest?, ja mam i wyczarowałam taki oto torcik.
Zachęcam bo jest przepyszny, kwaskowy od agrestu i słodki od bezy, delicje.
Myślę że z powodzeniem można użyć innych kwaśnych owoców np. porzeczek czy kiwi.
Sprawcie sobie i rodzinie przyjemność.

                Składniki: ( tortownica 26 cm średnicy )
  • 5 białek
  • 200 g cukru drobnego kryształu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g śmietany kremówki
  • 300 g agrestu - miałam zielony
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g agrestu do dekoracji - dałam zielony i czerwony

300 g agrestu zielonego włożyłam do garnka i pod przykryciem rozparowałam a następnie przetarłam przez sito.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie dodawałam powoli cukier kryształ cały czas mieszając.
Dodałam także sok z cytryny i ubijałam tak długo aż cukier się rozpuścił.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i za pomocą szprycy cukierniczej wycisnęłam na dno tortownicy pianę a na brzegach wycisnęłam rozetki.

Suszyłam bezę w piekarniku nagrzanym do 100 C przez 2 godziny.
Po wystudzeniu ostrożnie odpięłam obręcz tortownicy i wysunęłam bezę.

Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz musem agrestowym.

Wymieszałam i umieściłam w środku upieczonej bezy.
Na kremie ułożyłam umyte owoce kolorowego agrestu.
Tort trzeba podawać niemal natychmiast bo jak stoi za długo beza pod kremem mięknie i nie jest już taka apetyczna.

Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

  1. patrząc na ten cudny torcik naprawdę bardzo żałuję, że nie zamroziłam ani grama agrestu, świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny.Muszę powiedzieć mojej żonie,że jest lekki,o kaloriach nic nie wiadomo.I tak nie przejdzie.Pozdrawiam christopher

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks