Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

czwartek, 24 października 2013

Pierogi z mleka ukwaszonego z dynią, truskawką i orzechami

A teraz dyniowych pomysłów ciąg dalszy.
Będą pyszne, delikatne, pachnące pierogi z bardzo lekkiego, puszystego ciasta na bazie mleka ukwaszonego bądź maślanki.
Polecam serdecznie, bo znakomite są.

                         Składniki na ciasto:
  • 500 ml mleka ukwaszonego lub maślanki
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto.
Jak będzie za mokre dodajcie mąki.
Ciasto ułożyłam na blacie posypanym mąką i przykryłam miseczką. 
Zabrałam sie teraz za farsz.
                     Składniki na farsz:
  • 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni [ klik ]
  • 2 łyżki krokantu z orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • czipsy z truskawek [ klik ]
Wszystkie składniki wymieszałam w miseczce.
Ciasto rozwałkowałam na grubość 3-4 mm, wycinałam kółka i na każdym umieszczałam 1 łyżeczke farszu.

Ja do swoich pierogów użyłam przyrządu do lepienia pierogów a jak będziecie lepić je ręcznie należy mocno zlepić brzegi aby się nie rozpadły.

W garnku zagotowałam wodę z solą i na wrzącą wkładałam pierogi, uważając aby się nie posklejały.
Gdy pierogi wypłynęły na wierzch gotowałam je 3 minuty.
Ja swoje jadłam z masłem i cynamonem a Przemek posypał cukrem trzcinowym i opalarką zrobił na nich karmelowe krople.
Wyglądały pysznie.
Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

  1. Mam ochotę na takiego :). Do tego chipsy truskawkowe :)....Eh... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi z dynią jeszcze nigdy takich nie jadłam, chyba czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks