Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

niedziela, 27 października 2013

Zupa podwójnie ogórkowa

Zachęcam do wypróbowania mojej wersji ogórkowej zupy.
Jest delikatna, kwaskowa, pachnie latem i słońcem.
Zapraszam serdecznie.
                 Składniki:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 4 średnie ogórki małosolne bądź kiszone
  • 1 duży ogórek wężowy
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka mąki
  • gałązka lubczyku
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Wszystkie warzywa obrałam w całości.
Ogórki starłam na tarce o grubych oczkach.
Warzywa zalałam bulionem i gotowałam do miękkości a następnie usunęłam z bulionu, tylko marchewkę pokroiłam na plastry a ziemniaki w kostkę i z powrotem umieściłam w zupie.
Dodałam wtedy starte ogórki oraz sok z ogórków.
Gotowałam 5 minut.
Do garnka włożyłam przyprawy oraz lubczyk i chwilę jeszcze gotowałam.
Do śmietanki wsypałam mąkę i dobrze rozmieszałam.
Wlałam do zupy i zagotowałam aby zupa się zagęściła.
Dodałam wówczas posiekany koperek.

Smacznego.
Pomysł własny.

4 komentarze:

  1. Podwójnie ogórkowa?! Kocham ogórkową,takiej nie jadłam-muszę ugotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To trzeba wypróbować.W najbliższym czasie taką zupę ugotuję.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy dodatek z tego ogórka wężowego :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks