Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 9 listopada 2013

Biszkopt dyniowy dietetyczny i wypasiony

Pyszny biszkopt z dynią dziś podam Wam na dwa sposoby, dla odchudzających się z mąką żytnią i cukrem trzcinowym i bardziej kaloryczny z mąka pszenną i cukrem kryształem.
Obie wersje są przepyszne.
Pamiętajcie tylko że do biszkoptu należy wybrać dynię suchą czyli najlepsza będzie Hokkaido.
Jeśli natomiast macie dynię bardziej wodnistą trzeba ją dobrze odparować.
Niestety nie mam dla Was zdjęcia biszkoptu w środku bo nie zdążyłam zrobić zanim zniknęło ale zapewniam że jest żółciutkie i pyszne.
                              Biszkopt dyniowy dietetyczny 
               Składniki: ( keksówka w formie tortownicy )
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g maki pszennej tortowej
  • 200 g puree z dyni [ klik ]
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • czekolada do dekoracji
Żółtka oddzieliłam od białek i ubiłam je ze szczyptą soli na puszystą pianę.
Żółtka ubijałam do momentu aż się dobrze spieniły.
Mąki, sól, sodę przesiałam przez sito aby nie było grudek, dodałam cukier.
Przygotowałam puree z dyni według przepisu [ klik ] i ostudziłam.
Do ubitych żółtek na zmianę dodawałam puree i mieszankę z mąką aż do wyczerpania.
Wymieszałam wszystko na puszysty krem.
Wtedy dodałam do masy ubite białka i delikatnie wymieszałam przy pomocy łopatki.
Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam 45 minut w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu starłam na biszkopt czekoladę gorzką.
                       Biszkopt dyniowy dla łasuchów
                    Składniki: ( forma keksowa z falowanymi bokami )
  • 100 g maki pszennej tortowej
  • 200 g puree z dyni
  • 4 jaja
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • cukier puder do posypania
Postępujemy tak samo jak w przypadku poprzedniego biszkoptu.
Formę posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
Do posypania użyłam cukru pudru.
Polecam serdecznie bo obie wersje są przepyszne.
Smacznego.
Pomysł na biszkopt znalazłam u pewnej sympatycznej dziewczyny tutaj [ klik ].

7 komentarzy:

  1. Jejku, cieszę się bardzo, że mogłam Cię jakoś zainspirować :) Twoja wersja biszkoptu na pewno też była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja się cieszę i dziękuje za pomysł .

      Usuń
  2. Pysznie wygląda:))))))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepięknie! Chyba spróbuję zrobić :)



    Pozdrawiam!


    www.eva-style.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda apetycznie :) mam ochotę upiec ale nie mam takiej keksówki ,poproszę o wym .tejże foremki ,wtedy dopasuję do swojej ,dziękuję :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lila to jest rozmiar taki jak zwykłej keksówki 8 x 22 tylko ma pofalowane brzegi.
      Rozmiar podałam podstawy.
      Spokojnie możesz upiec w keksówce, będzie troche wyższe.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks