środa, 11 grudnia 2013

Pieczeń z mięsa mielonego, szpinaku i sera solankowego

Przepis na tę pyszną pieczeń przywiozła moja córka z wakacji od koleżanki wiele lat temu.
Potrawa wciąż gości ze smakiem na naszym stole.
Pieczeń mięsno - szpinakowa.


Składniki: ( forma 26 x 12 góra )
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 
  • 200 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 1 papryka biała 
  • 150 g sera solankowego typu feta 
  • 2 jaja 
  • 2 małe bułeczki namoczone w wodzie 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 
  • sól 
  • pieprz 
  • pęczek koperku 
  • 1 papryczka chilli 
  • plastry boczku do wyłożenia formy 
  • 100 g liści szpinaku

Przygotowanie:
  • Do dużej miski włożyłam mielone mięso, a potem po kolei, pokrojoną w kostkę paprykę, chilli i cebulę.
  • Pokrojone drobno pieczarki też wylądowały w misce, także posiekane tymianek i koperek.
  • Czosnek posiekałam drobniutko i również włożyłam do miski.
  • Bułki namoczone w wodzie odcisnęłam i dodałam do masy mięsnej.
  • Dobrze wszystko wymieszałam.
  • Na koniec posoliłam, doprawiłam pieprzem oraz włożyłam pokrojony w dużą kostkę ser i wbiłam jaja.
  • Delikatnie wymieszałam.
  • Formę do pieczenia wyłożyłam plastrami boczku tak aby można je było jeszcze zawinąć na wierzch.
  • Włożyłam połowę masy mięsnej do formy a na nim ułożyłam umyte i osuszone liście szpinaku.
  • Na szpinak włożyłam resztę masy mięsnej.
  • Przykryłam pieczeń paskami boczku i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C i piekłam przez godzinę.
  • Po upieczeniu jak pieczeń lekko odpoczęła wyjęłam z foremki i pokroiłam w plastry.
  • Podałam z sosem czosnkowym.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger