Google Website Translator Gadget

Obserwatorzy

Wpisz nazwę potrawy i kliknij wyszukaj albo kliknij w interesującą Cię etykietę.

sobota, 21 grudnia 2013

Uszka z fasolą

Takie uszka nadają się znakomicie do barszczu ale także jak w naszym przypadku jako samodzielne danie podane z masłem krewetkowym.
Miałam dużą fasolę, właściwie gigant i dlatego moje uszka to uszy abym mogła zawinąć dobrze ciasto na fasoli.
Jeśli będziecie mieli małą fasolkę uszka mogą być mniejsze.

                 Składniki:
            Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
           Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki ugotowanej dużej fasoli
  • masło krewetkowe
 Mąkę i sól wsypałam do miski, potem wbiłam jedno żółtko i zagniotłam ciasto dość elastyczne.
Ciasto ułożyłam na posypanym mąką blacie i przykryłam miską na 30 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na placek grubości 2 mm i pokroiłam na kwadraty o ok. 8 cm boku.
Na każdym ułożyłam fasolę i zlepiłam boki w trójkąt a następnie rogi trójkąta zlepiłam razem.
Gotowałam uszka w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 5 minut.
Podałam polane masłem krewetkowym.
Aby zrobić takie masło wystarczy podsmażyć na maśle pancerzyki krewetek przez chwilę a masło nabierze aromatu krewetkowego.
 Smacznego.
Pomysł własny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks